بورسبورس اوراق

رتبه بندی اعتباری بانک ها و شرکت‌های بورسی

مدیرعامل برهان- اولین موسسه رتبه بندی اعتباری در کشور –  نقش ها و کارکردهای این موسسه و مزایای بزرگ رتبه‌بندی را در اقتصاد کشور تشریح کرد .

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، قاسم محسنی که موسسه تحت مدیریت او به تازگی در ۲۰ مرداد ۹۷ از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز گرفت، گفت: جرقه تاسیس این موسسه بعد از آن زده شد که با تعدادی از اشخاص حقیقی و نخبگان بازار در خصوص اهمیت بسیار بالای این نهادهای مالی برای بازار سرمایه به جمع بندی رسیدیم .

وی افزود: نامه‌های متعددی به کشورهای مختلف ارسال کردیم اما اغلب مؤسسات رتبه‌بندی به بهانه تحریم ها پاسخ مثبتی به این درخواست‌ها ندادند. تا اینکه  مؤسسه رتبه‌بندی اعتباری JCR-VIS از پاکستان پاسخ مثبت داد و آمادگی خود را برای همکاری با ما اعلام کرد.

مدیرعامل مؤسسه رتبه‌بندی برهان توضیح داد: با توجه به شناختی که در خصوص سوابق کاری و دانش حرفه‌ای آقای فهیم احمد مدیرعامل این مؤسسه رتبه‌بندی پاکستانی داشتیم، وجود وی و مؤسسه رتبه‌بندی باسابقه JCR-VIS را کنار مؤسسه در شرف تأسیس خودمان، بسیار حائز اهمیت می‌دانستیم، لذا قرار ملاقات تنظیم شد که به تنظیم و امضای تفاهم‌نامه بین مؤسسین انجامید.

به گفته محسنی، هم اکنون شرکت JCR-VIS از پاکستان با بیش از ۲۰ سال تجربه در زمینۀ رتبه بندی در پاکستان و کشورهای اسلامی، و شرکت مشاورۀ رتبه بندی اعتباری ایران با بیش از ۱۰ سال سابقه در زمینه اعتبار سنجی (Credit Scoring) در ایران از شرکای راهبردی برهان محسوب می شوند.

وی در ادامه به مزایای بزرگ رتبه‌بندی اشاره کرد و گفت: رتبه‌بندی در زمینه‌های مختلفی صورت خواهد گرفت؛ به‌عنوان مثال با رتبه‌بندی اوراق بهادار می‌توان مقدار ریسک اعتباری را شناخت و فهمید ریسک اعتباری مثلا صکوک اجاره یک شرکت، در مقایسه با شرکت دیگر کمتر یا بیشتر است. در حوزه بانک‌ها نیز رتبه‌بندی می‌تواند ریسک بانک‌ها را ارزیابی کند و آنها را به سپرده گذاران اطلاع دهد.

به‌گفته محسنی، اگر رتبه اعتباری بانک‌ها مشخص شود سپرده گذاران خواهند توانست با دید بازتری نسبت به سپرده گذاری در آنها اقدام کنند و صرفا بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به‌واسطه پرداخت سود بالاتر نمی‌توانند به جذب مشتری بپردازند، بلکه ریسک آنها نیز ارزیابی خواهد شد.

وی اضافه کرد: از طرفی مشتری‌های بانک‌ها نیز می‌توانند مورد رتبه‌بندی قرار گیرد. با توجه به اینکه یکی از معضلات نظام بانکی کشور معوقه شدن اقساط وام‌هاست و بخش قابل توجهی از این وام‌های معوقه نیز در سطح کلان است، رتبه‌بندی می‌تواند به بانک‌ها برای پرداخت یا عدم پرداخت تسهیلات به آنها کمک شایانی کند.

مدیرعامل اولین موسسه رتبه بندی اعتباری در کشور تأکید کرد: بانک‌ها می‌توانند مبلغ و سود تسهیلات پرداختی را بر اساس رتبه‌بندی مشتریان تعیین کنند، زیرا افرادی که ریسک بالایی دارند نباید تسهیلات کلان دریافت کنند و مهمتر اینکه افراد پرریسک نباید همان سودی را بابت دریافت تسهیلات پرداخت کنند که افراد کم‌ریسک پرداخت می‌کنند.

محسنی در ادامه به رتبه‌بندی شرکت‌های بورسی اشاره کرد و گفت: شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس نیز می‌توانند رتبه‌بندی شوند. این رتبه‌بندی می‌تواند هم راجع به رتبه حاکمیت شرکتی  و هم راجع به ریسک اعتباری باشد. رتبه اعتباری یعنی یک شرکت تا چه‌حدی توانایی و تمایل دارد که در آینده به تعهدات مالی خود عمل کند و رتبه حاکمیت شرکتی هرچقدر بالاتر باشد یعنی نحوۀ اداره مناسب تری در شرکت وجود دارد و از سهامداران خرد حمایت بیشتری به‌عمل می‌آید.

مدیرعامل اولین موسسه رتبه بندی اعتباری کشور ، یکی دیگر از فواید رتبه‌بندی در مباحث مالی را رتبه‌بندی صندوق‌ها و سبدگردان‌ها دانست و افزود:این رتبه نشان می‌دهد که مدیر یک صندوق سرمایه گذاری یا یک شرکت سبدگردان تا چه‌حد در مدیریت وجوهی که از سرمایه گذاران در اختیار دارد، موفق عمل می‌کند.

محسنی در پایان درخصوص حمایت قانون از رتبه‌بندی شرکت‌ها هم توضیح داد: فعلا روابط ما با شرکت‌ها در قالب قرارداد تنظیم خواهد شد اما در آینده باید مواد قانونی تصویب شود تا ارائه اطلاعات خلاف‌واقع به مؤسسات رتبه‌بندی جرم تلقی شود و نهادهای عمومی که اطلاعات اعتباری اشخاص و شرکت‌ها را در اختیار دارند، ملزم به ارائۀ اطلاعات مورد نیاز مؤسسات رتبه‌بندی شوند.

 

منبع
SENA

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا