بورسبورس اوراقمعدن

در مجمع عادی سالانه شرکت «ملی مس ایران» چه گذشت؟

مدیرعامل شرکت مس: اجرای طرح‌های توسعه‌ای و تحقق اهداف این شرکت مطابق با سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ خواهد بود و نگرانی خاصی بابت تحریم ها وجود ندارد.

به گزارش پایگاه خبری آرمان اقتصادی، مجمع عمومی شرکت مس برای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۹۶، یکشنبه (۱۷ تیرماه) با حضور سهامداران در سالن همایش‌های سازمان حج و زیارت برگزار شد. در این جلسه ضمن بررسی اتفاقات مهم در سال مالی گذشته این شرکت به اقدامات و چشم انداز های آتی این شرکت هم اشاره شد. همچنین در این مجمع به توضیح برخی بندهای گزارش حسابرس مستقل و سوالات پیرامون مسایل شرکت پرداخته شد.

در مجمع عادی سالانه شرکت «ملی مس ایران» چه گذشت؟

رکورد تولید کنسانتره با بیش یک میلیون تن مس

در ابتدای جلسه مجمع، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران، ضمن تاکید بر عملکرد مثبت این‌ شرکت در سال گذشته گفت: میزان کل فروش این شرکت در سال مالی ۹۶، حدود ۸۸،۶۲۸ میلیارد ریال برآورد شده است. بنی‌اسدی‌راد با اشاره به برنامه‌های پیشِ روی این شرکت افزود: از اولویت‌های اصلی این شرکت در سال جاری، اجرای طرح‌های توسعه‌ای و تحقق اهداف این شرکت مطابق با سند چشم‌انداز ۱۴۰۴، خواهد بود.

در ادامه این جلسه مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت مس به ارائه گزارشی از دستاوردها و اقدامات مهم این شرکت در زمینه بورس، تولید، فروش و طرح‌های توسعه‌ای شرکت پرداخت.

سعد عبدی با اشاره به دستاوردهای شرکت مس در سال ۱۳۹۶ گفت: دستیابی به بالاترین رکورد تولید کنسانتره مس به میزان یک میلیون و ۱۴۵هزار و ۹۱ تن و بالاترین تولید مس محتوی معدنی به میزان ۲۹۵ هزار و ۶۲۱ تن از زمان راه‌اندازی شرکت تاکنون از مهم‌ترین دستاوردهای شرکت مس در سال گذشته است.

او ادامه داد: دستیابی به فروش خارجی به میزان ۱،۲۱۸میلیون دلار که بالاترین میزان صادرات در هفت سال اخیر محسوب می‌شود، یکی دیگر از دستاوردهای شرکت در این سال است. در حوزه فروش همچنین حفظ و ادامه فعالیت در بازارهای هدف صادراتی از طریق انعقاد قراردادهای فروش با کشورهایی مانند هند، کره جنوبی و کانادا از دیگر دستاوردهای سال ۱۳۹۶ است.

پیش‌بینی قیمت ۷ هزار دلاری در سال ۲۰۱۸  

مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت مس افزود: تکمیل و بهره‌برداری از ۱۳پروژه جدید در مناطق مختلف در سال ۱۳۹۶ با سرمایه‌گذاری بیش از ۳۵۲۰ میلیارد تومانی از دستاوردهای شرکت مس در این سال در حوزه توسعه است.

او تصریح کرد: چشم‌انداز تولید کاتد فملی در افق سال ۱۴۰۰، ۴۱۰ هزار تن خواهد بود. برای رسیدن به افق تولید مس در سال ۱۴۰۴ در سال جاری به دو هزار و ۵۰۵ میلیارد تومان سرمایه‌گذاری جدید نیاز داریم.

سعد عبدی پیش‌بینی کرد: قیمت مس برای سال ۲۰۱۸ به طور متوسط هفت هزار دلار بر تن است و انتظار می‌رود این قیمت به هفت هزار و ۶۰۰ دلار هم برسد.

بازدهی ۶۷ درصدی سهام در سال ۹۶

او همچنین تاکید کرد: تحریم‌ها هر چه می‌شود بشود، تولید را به شدت افزایش می‌دهیم و قطعا به بازارهای هدف خاصی صادرات خواهیم داشت و نگرانی بابت برگشت وجوه ناشی از فروش نداریم. تقویت بومی‌سازی به منظور کاهش خریدهای خارجی از دیگر اقدامات در دست انجام در این راستاست.

عبدی در ادامه به ارائه دستاوردهای بورسی شرکت مس پرداخت و گفت: ارتقای رتبه شرکت در بین۵۰ شرکت فعال تر بورس از ۳۰ به ۵ در فصل سوم سال ۱۳۹۶، بازدهی مثبت ۹۱۴ درصدی سهام شرکت طی ۱۱ سال گذشته و بازدهی ۶۷ درصدی سهام شرکت ملی مس در سال ۱۳۹۶ که در مقایسه با شاخص کل بورس بازدهی دو برابری نصیب سهامداران کرده است ازجمله مهم‌ترین دستاوردهای شرکت مس در این زمینه است.

او با بیان این ‌که ارزش بازار سهام شرکت تا پایان روز ۱۲ تیرماه ۹۷ رقم ۲۰۰ هزار میلیارد ریال بوده است، گفت: در پایان اسفندماه سال ۱۳۹۶ ارزش بازار سهام شرکت به رقم ۱۵۹،۶۶۰میلیارد ریال رسید که بالاترین رقم در چهار سال گذشته است.

به گفته عبدی افزایش تولید مجموع مس محتوای شرکت، کاهش نیروی انسانی، کاهش هزینه‌های انرژی، کاهش قیمت تمام‌شده مس محتوا، کیفیت‌بخشی به تولید در طول سال‌های ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶، رشد فروش شرکت و حرکت به سمت توسعه پایدار با پروژه‌های مطمئن و با چشم‌انداز تولید ۴۲۵ هزار تن کاتد در پایان سال ۱۴۰۰ مهم‌ترین عوامل مؤثر بر رشد شرکت در سال ۱۳۹۶ بوده‌اند.

رشد تولید و ارزش فروش

مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت مس در بخش دیگری از سخنان خود به بررسی عملکرد تولید شرکت طی سال ۱۳۹۶ و مقایسه آن با برنامه و عملکرد سال قبل پرداخت و گفت: تولید مس محتوای معدنی شرکت مس در سال ۱۳۹۶، ۲۹۵هزار و ۶۰۰تن بوده است که شش درصد نسبت به برنامه سال ۱۳۹۶ بیشتر بوده است. این در حالی است که تولید مس محتوای معدنی شرکت مس در سال ۱۳۹۵، ۲۸۲هزار تن بوده است.

او ادامه داد: تولید کنسانتره مس در سال ۱۳۹۶، ۱۱۴۵هزار تن بوده است که نسبت به برنامه تولید این سال ۷ درصد بیشتر بوده است. تولید کنسانتره مس در سال قبل از آن ۱۰۷۷ هزار تن بوده است. تولید مس پالایش‌شده هم در سال گذشته ۱۶۰هزار تن بوده است.

سعد عبدی همچنین گفت: در حوزه فروش نیز شرکت ملی صنایع مس ایران در سال ۱۳۹۶ بالغ بر ۸۸،۶۲۸ میلیارد ریال فروش داشته است که از این میزان ۳۷،۹۸۷ میلیارد ریال فروش داخلی و ۵۰،۶۴۱ میلیارد ریال فروش خارجی است. ارزش فروش شرکت مس در سال ۱۳۹۶ نسبت به سال قبل از آن ۲۶.۵ درصد رشد داشته است.

پیش خرید محصول  معادن کوچک در جهت حمایت

مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت مس با اشاره به تفاهم‌نامه منعقد شده بین شرکت ملی صنایع مس ایران، ایمیدرو و صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی گفت: یکی از سیاست‌های شرکت ملی صنایع مس ایران برای توسعه معادن کوچک مس، در اختیار گذاشتن دانش فنی و تجربه‌ای است که این شرکت طی چندین دهه فعالیت در صنعت مس کسب کرده، به بخش خصوصی است. بر اساس موافقت‌های اولیه‌ای که بین این شرکت و مسئولین بخش دولتی شکل گرفته است، مقرر شد شرکت مس در بخش‌های مختلف کارشناسی به‌خصوص در مقوله‌های اکتشافات و معدن‌کاری، خدمات مهندسی ارائه کند و نهایتاً محصول تولید شده از این واحدها را پیش‌خرید کند که این تفاهم‌نامه، به عنوان ضمانتی برای سیستم بانکی برای تأمین مالی این طرح‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

او ادامه داد: در حال حاضر ذخایر معدنی مس ایران بیش از ۲۲ میلیون تن مس محتواست که حدود ۳.۱ درصد از ذخایر معدنی مس جهان را شامل می‌شود. چشم‌انداز تولید کنسانتره شرکت مس  در سال‌های آینده با اضافه شدن ۴۱۵ هزار تن کنسانتره از معادن چهارگانه دره‌زار، درآلو، چاه‌فیروزه و دره‌زرشک و ۱۸۰ هزار تن از معادن کوچک، تولید بیش از یک میلیون و ۸۰۰ تن کنسانتره است. که با دستیابی به این میزان تولید به رتبه سیزدهم دنیا از نظر تولیدات معدنی خواهیم رسید.

به گفته عبدی مجموع کاتد تولیدی شرکت مس نیز تا چندسال آینده به ۴۲۵ هزار تن خواهد رسید که با این حجم تولید، ایران در بین ۱۰ کشور برتر دنیا در زمینه تولید مس پالایش‌شده قرار خواهد گرفت.

طرح‌های توسعه‌ای

احداث نیروگاه سیکل ترکیبی برای تولید برق به ظرفیت ۵۰۰ مگاوات، توسعه ذوب سرچشمه، تغییر تکنولوژی ذوب از فرایند ریورب به فلش برای ایجاد ظرفیت سالانه ۲۸۰ هزار تن مس آندی حاصل از کنسانتره، راه‌اندازی سیستم انتقال گاز خروجی از کنورترها و احداث کارخانه پالایشگاه خاتون‌آباد ازجمله طرح‌های توسعه‌ای شرکت مس هستند که مدیر امور برنامه‌ریزی و نظارت شرکت مس به‌عنوان طرح‌های راه‌اندزی شده در سال ۱۳۹۶ از آن‌ها نام برد.

او همچنین افزود: طرح احداث کارخانجات اسید کرمان، طرح تجهیز معدن و احداث کارخانه تغلیظ درآلو، دره‌زار و چاه فیروزه، طرح توسعه ذوب خاتون‌آباد، طرح تولید مس کاتدی سونگون، انتقال آب خلیج‌فارس، طرح تولید مس کاتدی سونگون، طرح جامع آب و برق و… ازجمله طرح‌های توسعه‌ای در دست اجرای شرکت مس هستند.

عبدی همچنین گفت: میزان سرمایه‌گذاری در طرح‌های توسعه شرکت تا پایان سال ۱۳۹۶ بالغ بر۷،۲۳۴ میلیارد تومان بوده است. از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا پایان پروژه‌ها به ۹،۶۵۷میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است که ۳،۱۵۷ میلیارد تومان آن از منابع داخلی شرکت و ۶،۵۰۰ میلیارد تومان آن از منابع بیرون از شرکت تأمین خواهد شد.

رایزنی برای فروش ارز حاصل از صادرات با نرخ بالاتر

مدیران شرکت در این مجمع اعلام کردند برای عبور از شرایط تحریم و جنگ تجاری به سرمایه‌گذاری جدید نیاز دارند. نکته مهم دیگری که در جلسه مجمع مطرح شد، تاکید بر فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما به همان نرخ رسمی بود.

در این خصوص نماینده سازمان بورس اعلام کرد: برای فروش ارز حاصل از صادرات به نرخ های بالاتر با وزارت صمت و بانک مرکزی رایزنی کرده است و نتیجه این رایزنی ها به زودی اعلام می‌شود.

توضیحات چند بند در گزارش حسابرس

شایان ذکراست، بند چهارم مبانی اظهار نظر مشروط منتشر شده در گزارش حسابرس مستقل این شرکت به دارایی های جاری و غیر جاری واحد اصلی شامل مبلغ دو هزار و ۶۶۶ میلیارد ریال اقلام راکد و سنواتی اشاره دارد که پیگیری های مدیریت شرکت در خصوص وصول مطالبات فوق تا تاریخ این گزارش منجر به نتیجه نشده است.

معاون مالی و اقتصادی شرکت ملی مس در این خصوص توضیح داد: این بند در گزارش حسابرسی مجمع سال گذشته هم وجود داشت و به مواردی چون سنوات سال گذشته و بحث شرکت‌های «ای پی» و «مورگان» مربوط است. موضوع این شرکت‌ها به برخی وجوه ارزی خارج از کشور شرکت ارتباط دارد که منتقل شده‌اند و در حال حاضر اختلافات مربوط به هر دو شرکت در دادگاه در حال بررسی است.

بازار نویی در ادامه گفت: براین اساس ما نمی توانیم ذخیره بگیریم زیرا از دفاترمان بر علیه شرکت استفاده می شود؛ اما من این اطمینان را می‌دهم که تمام اعداد موجود در این بند مربوط به سنوات گذشته بوده و مربوط به سال جاری نیست و احتمالا قابلیت وصول دارند که ذخیره آن را نگرفته ایم. هر زمان که مطمعن شدیم نمی توانیم آن را وصول کنیم به طور حتم سند ذخیره آن را می‌زنیم. بنابراین در حال حاضر فقط ۴۳ میلیارد تومانی که ذخیره گرفتیم قابلیت وصول ندارد و بقیه موارد در حال پیگیری است. هیات مدیره تکلیف دارد در چهارچوب استانداردهای حسابداری نسبت به پیگیری موضوع اقدام کند و در مواردی که نیاز به ذخیره بیشتری دارد اقدام کند.

هزینه اکچوئری ۱۲۰ میلیارد تومان بوده و افزایش پیدا نمی‌کند

همچنین در بند پنجم گزارش حسابرس مستقل اشاره دارد: شرکت اصلی طی سال مورد گزارش مبلغ ۱۲۰میلیارد تومان بابت هزینه اکچوئری صندوق بازنشستگی کارکنان و همچنین مبلغ حدود ۹۷ میلیارد تومان بابت هزینه های درمان و سایر هزینه های کارکنان بازنشسته به استناد آیین نامه استخدامی مصوب هیات وزیران، مازاد بر مبلغ مقرر در مجمع عمومی در حساب ها منظور کرده است. براساس مفاد استانداردهای حسابداری شناسایی آثارمالی ناشی از تعهدات تحقق یافته شرکت در خصوص مزایای بازنشستگی کارکنان و افشای اطلاعات لازم از این بابت در صورت های مالی ضروری است.

بازارنویی در این رابطه نیز توضیح داد: بر اساس آیین نامه استخدامی مصوبه هیات وزیران در سال ۷۸، یک سری دستگاه‌های اجرایی توانایی تشکیل صندوق بازنشستگی دارند که یکی از این دستگاه‌ها شرکت ملی صنایع مس است. در سال ۸۶ پس از این که شرکت ملی مس وارد بورس شد، آیین نامه ای برای استخدام خود تهیه کرد و در چهارچوب اساسنامه و بورسی شدن شرکت به این موضوع اشاره کرد. به این معنی که با بورسی شدن این شرکت، صندوق می تواند کسانی را که بازنشسته آن (صندوق) بوده یا شاغلینی که مشترک آن صندوق هستند، هنوز شرایط پرداخت حضور و دریافت حقوقشون را ادامه دهند.

معاون مالی و اقتصادی شرکت ملی مس اضافه کرد: در فصل ۱۳ این آیین نامه، کسری صندوق‌ها به عهده شرکت اصلی است. همچنین ماده ۱۱۴ این آیین نامه اشاره می‌کند که بخشی از هزینه‌های رفاهی بازنشسته‌ها نیز به عهده شرکت اصلی است.

او تاکید کرد: تمام صندوق های بازنشستگی کشور مشکل کسری اکچوئری دارند و هیچ کدام هم تمام کسری خود را ذخیره نمی گیرند. زیرا در غیر این صورت ساختار سرمایه و بافت مالی صورت های مالی دچار دگرگونی می شود و باید هر ساله به اندازه کسری تامین کنم تا حقوق بازنشسته ها به موقع پرداخت شود.

در ادامه توضیحات این بند حسنی زاده (رییس مجمع) افزود: بنابر استناد حسابرس، تمام پرداخت های انجام شده شامل ۱۲۰ میلیارد تومان در قالب اکچوئری و ۹۷ میلیارد تومان بابت هزینه های بازنشستگان دقیقا در چهارچوب مصوبه هیات وزیران بوده که بر این مبنا  قابلیت اجرایی دارد.

یک پیشنهاد برای رفع ابهامات

او افزود: برای از بین رفتن ابهامات موجود در این بند پیشنهاد شده است، در ماده ۱۲۹ ایین نامه مصوبه هیات وزیران اشاره شده است که اگر نیاز به تشریح مصادیق هزینه وجود دارد ما می توانیم در قالب یک کمیته که نماینده وزارت خانه صنعت، معدن و تجارت (ایمیدرو) است و با ارائه گزارش به هیات مدیره، تعدیل های حساب لازم را در دفاتر خود انجام دهد.

بنابراین ضمن اینکه پرداخت هایی که در سال های گذشته (از سال های ۹۵ به قبل) انجام شده مجدد تنفیذ می شود؛ هیات مدیره مکلف است طی ۶ ماه در چهارچوب ساز وکار ماده ۱۱۴ و ۱۲۹ در راستای طبقه بندی هزینه های موضوع ماده ۱۱۴ ، هیات مدیره مکلف است در چهارچوب ساز وکار آیین نامه استخدامی اقدامات قانونی لازم را معمول و نسبت به ثبت و انعکاس نتایج در دفاتر مالی اقدام کند.

او افزود: سال جاری هم هزینه اکچوئری همان ۱۲۰ میلیارد تومان بوده و افزایش پیدا نمی‌کند و هیات مدیره طی ۶ ماه باید این رفت و برگشت را انجام دهد.

 سود نهایی ۱۵ تومانی به ازای هر سهم

بر اساس این گزارش، همچنین در پایان جلسه مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ملی صنایع مس ایران، سود نهایی ۱۵ تومان به ازای هر سهم تعیین شد. الباقی سود برای افزایش سرمایه به حساب سود انباشته منتقل می‌شود.

علاوه بر این، با تصویب مجمع عمومی روزنامه کثیرالانتشار دنیای اقتصاد و روزنامه صمت برای درج آگهی‌های شرکت ملی صنایع مس ایران در سال مالی ۹۷ انتخاب شدند. در پایان مجمع عمومی شرکت مس، مقرر شد تا هیأت‌مدیره شرکت مس تهیه گزارشی برای افزایش سرمایه و همچنین اخذ مجوزهای لازم  برای افزایش سرمایه را در دستور کار قرار دهند.

گفتنی است، سهامداران به این میزان تقسیم سود معترض بودند، زیرا سال گذشته با سرمایه ۵٠٠٠ میلیارد تومان این میزان تقسیم شد، اما امسال هم با سرمایه ۶ هزار میلیارد تومان مجددا همین سود تقسیم شد.

 

منبع

اقتصاد.آنلاین

منبع
اقتصاد آنلاین - لیلی شهیر

همچنین بخوانید

دکمه بازگشت به بالا